15 Μαρ 2010

Εσώτερη ελευθερία - Αντρέι Ταρκόφσκι

                                                                Από την ταινία Καθρέφτης


"Όποιος θέλει να είναι ελεύθερος είναι πάντα ελεύθερος."

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




                                                                   Από την ταινία Στάλκερ


"Για να είσαι ελεύθερος πρέπει να είσαι ελεύθερος χωρίς να ζητάς την άδεια κανενός."

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

3 σχόλια:

Κκουλλάς είπε...

Ποιος δηλώνει ελεύθερος?!!

Diasporos είπε...

Πρώτη εικόνα:

Αφέθου να νιώσεις, την ώρα που το μυαλό σιωπά. Αφέθου στα απόκρυφα σου, στα ευάλωτα, μεταξύ ζωής και θανάτου. Μόνο τότε ο αληθινός εαυτός ελευθερώνεται, όταν το τρωτό κορμί αφεθεί.


Δεύτερη εικόνα:

Ξαπλωμένος μεταξύ γέννησης και θανάτου, ο Άγριος Ζώος ξεφεύγει απο το σώμα. Αυτός, που νιώθει τα πάντα με έντονο πρωτόγονο τρόπο. Αυτός που τον σίει η χαρά. Του έχει δοθεί η άδεια απο το κορμί να ξεφύγει, να εξερευνήσει. Χωρίς τα όρια της λογικής.



Στον πνευματικό κόσμο, αυτές οι εικόνες είναι τα κλειδιά που ανοίγουν τις μεσαίες πόρτες.
Θωρείς τα. Τα επόμενα κλειδιά, ποιά είναι?

κουλλούριν μουσσιεμένον είπε...

@ Κκουλλάς

έσιει πολλούς που δηλώνουν ελεύθεροι, συνήθως ακούεται πολλά γελοίο τζιαι εννοούν ότι εκαταφέραν να ζουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν. Να έχουν δηλαδή μια δουλειά που τους γεμίζει και ελάχιστες ευθύνες προς άλλα άτομα. Πολλά εγωιστικό πράμα. Λαλούν την "απόλυτη ελευθερία".

Η ελευθερία που λαλεί ο Ταρκόφσκι εν η ελευθερία του πνεύματος. Τζιείνη που μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμα τζι αν είμαστε μέσα σ'ένα κελί. Εν η δύναμη του να ακούεις τζιείνο που σου λαλεί η ψυσιή σου τζιαι να ακολουθείς το δρόμο σου χωρίς να περιορίζεσαι που τον φυσικό σου περίγυρο.


@ Διάσπορος

ωραίες οι περιγραφές σου. Προσωπικά δυσκολεύκουμαι να βάλλω σε λέξεις τις εικόνες, και ειδικά τις βιωματικές. Για τη δεύτερη εικόνα υπάρχει και μια ωραία "σύμπτωση". Ο σκύλος δεν ήταν αρχικά μέρος της ταινίας. Έγινε από μόνος του όταν εμφανίστηκε ξαφνικά στα γυρίσματα και αποφάσισαν να τον χρησιμοποιήσουν γιατί "ήταν ένα πανέξυπνο, καταπληκτικό σκυλί που δεν χρειαζόταν καν να του πεις τί να κάνει".

Οι ερωτήσεις σου στο τέλος υποψιάζομαι ότι έναιν ρητορικές αλλά ούτε και ξέρω πώς να τις απαντήσω. Τις συγκεκριμένες εικόνες έν τες είδα, έζησα τες. Έζησα ολόκληρες τες ταινίες. Είναι απίστευτη εμπειρία το να βλέπεις στην οθόνη μια ζωή πιο αληθινή από την ίδια σου τη ζωή. Μετά από τον καθρέφτη ένοιωσα την αξία της ζωής, την ομορφιά της, εξαναέγινα παιδί, έθελα να επικοινωνήσω με ούλλον τον κόσμο, να μοιραστώ τη χαρά μου. Να επηρεάσω τζιαι να επηρεαστώ. Τζιαι να φανταστείς ακόμα, δεν εκαταλάμβαινα καλά καλά τί ελαλούσαν στο έργο λόγω των γερμανικών υποτίτλων.

Τα επόμενα κλειδιά ποια να είναι; οι δικές μας εμπειρίες; Τα όνειρα; η κατανόηση των δυνατοτήτων μας;

έν ηξέρω.